Misschien wil u Bali bestormen vanaf het moment dat u uit het vliegtuig stapt in Den Pasar, maar hoewel de geest gewillig is: het lichaam is het niet. Wanneer u naar een andere tijdzone reist, heeft uw interne klok tijd nodig om zich aan te passen. Slapeloosheid, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust bij de maaltijden en een oncontroleerbare eetlust op de verkeerde momenten zijn allemaal tekenen van een jetlag.

Aanbevelingen:

  • Drink voldoende water (Water dus, géén alcohol!) gedurende de reis. Als u uitgedroogd bent, zal het langer duren om zich aan te passen aan de nieuwe tijdzone.
  • Als uw aankomst gepland staat in de morgen of de vroege namiddag probeer dan reeds in het vliegtuig te slapen. Als uw aankomst in late namiddag of avond gepland is probeer dan wakker te blijven gedurende de reis.
  • Als u morgens aankomt probeer dan toch de hele dag wakker te blijven. Drink kleine hoeveelheden koffie, thee of coffeïnehoudende frisdrank om wakker en alert te blijven (te veel coffeïne zal uw slaapcyclus eerder ontregelen dan helpen). Probeer zo min mogelijk dutjes te houden.
  • Als u avonds arriveert ga dan op een voor u gebruikelijk tijdstip in de nieuwe tijdzone slapen. Dus als u thuis om 23 uur naar bed gaat, ga dan ook in de nieuwe tijdzone op dit tijdstip slapen.
  • Stel u bloot aan fel zonlicht en doe lichte oefeningen in de ochtend van de nieuwe tijdzone. Dit helpt het bij aanpassen van uw interne klok.
  • Eet gedurende de dag kleine hoeveelheden voedsel terwijl u uw lichaam aanpast aan de nieuwe etenstijden. Bewaar een hapje naast het bed als uw gewone etenstijd in het midden van de nacht van de nieuwe tijdzone valt.
  • Geef het lichaam de tijd om zich aan te passen. Als u zich gedurende de dag erg slaperig voelt, neem dan een dutje van maximaal een uur, maar zorg ervoor dat dit ruim voor de avond is. Vermijd tijdens de eerste paar dagen het lichaam te forceren.
  • Om de effecten van de jetlag te beperken, start met het aanpassen van uw interne klok al voordat u vertrekt. Ga een uur eerder of later slapen op de dagen voorafgaand aan uw vertrek.
  • Over het algemeen is het moeilijker zich aan te passen aan een tijdzone wanneer naar het oosten gereisd wordt, want dan moet men eerder dan gewend wakker worden en slapen gaan.
FaLang translation system by Faboba